Wat is Coeliakie?

Coeliakie of Glutenintolerantie is een chronische ziekte van de dunne darm die veroorzaakt wordt door een intolerantie voor het eiwit gluten.
Deze intolerantie zorgt ervoor dat het slijmvlies van de dunne darm aangetast wordt. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed meer doen. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een groot aantal darmvlokken die samen een enorm oppervlak voor voedselopname vormen. De darmvlokken van een Coeliakie patiënt kunnen geen gluten verdragen. Ze worden erdoor kapot gemaakt (vlokatrofie), waardoor een slechte opname van de bouwstoffen uit het voedsel kan ontstaan. Hierdoor wordt de opname van voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, koolhydraten en vetten bemoeilijkt.
Door veranderingen in het darmslijmvlies wordt de darmfunctie aangetast, met als gevolg gewichtsverlies, diaree, gewrichtspijn en een algemeen tekort aan voedingsstoffen. Vooral ijzer en calcium kunnen niet voldoende worden opgenomen, waardoor bij kinderen een groeiachterstand ontstaat.

Coeliakie of Glutenintolerantie is een chronische ziekte van de dunne darm die veroorzaakt wordt door een intolerantie voor het eiwit gluten.

Alleen door volledige aanpassing van het voedingspatroon naar een glutenvrij dieet kan de darmfunctie hersteld worden.Dankzij het glutenvrije dieet kan het dunnen darmslijmvlies zich herstellen. Wanneer men eenmaal een overgevoeligheid voor gluten heeft, dan blijft die het hele leven bestaan.
Telkens wanneer de darmwand met gluten in aanraking komt, ontstaat er een beschadiging. Het dieet dient dan ook het hele leven gevolgd te blijven worden. Bij niet behandelde Coeliakie bestaat een verhoogde kans op complicaties, zoals onder andere verminderde fertiliteit, botontkalking, neurologische en psychische problemen.