Kalkoenvlees

Kalkoen is een lekkere aanvulling

Dit gevogelte is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Kalkoen wordt tegenwoordig lang niet meer alleen als feestgerecht tijdens de kerstmisperiode bereid. Er zijn diverse rassen die iets kleiner van gestalte zijn en zodoende beter passen in de moderne ovens.
Kalkoenen worden zowel in hun geheel als in porties aangeboden. Een verse kalkoen moet jong en vet zijn. Het beste gewicht ligt tussen 3,5 kg en 7 kg. Zwaardere dieren van 7,5 kg tot 12,5 kg kunnen beter niet ouder zijn dan 1 jaar. Als een kalkoen te oud is, zijn de poten schubbig en rood van kleur. Een buigzaam borstbeen is een indicatie voor een jonge kalkoen.
Kalkoen bewaart u altijd koel, net zoals kip. U kan kalkoen maximaal tot aan de uiterste gebruiksdatum bewaren, bij voorkeur op 2°C tot 4°C. Toch is het aanbevolen het vlees zo vlug mogelijk na aankoop te bereiden.
Kalkoen kan in zijn geheel gebraden worden. Het borstgedeelte kan daarbij erg droog worden. Leg er daarom plakjes spek bovenop (barderen). Zo blijft het borstvlees lekker mals. Er bestaan ook heel wat bereidingen voor gevulde kalkoen. Soms wordt voor de vulling een deel van de organen (bv. de lever) gebruikt. Maar ook de vleugels, escalopes en de bouten kunnen heerlijk toebereid worden. Vergeet echter niet de taaie pezen uit de bouten te verwijderen.

Gevogelte is mager en licht verteerbaar. Het is rijk aan noodzakelijke bouwstenen voor het menselijk lichaam zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamine B. Bij gevogelte zit het vet meestal onder de huid, zodat het verwijderen van het vel aan te raden is. Zo bevat kalkoen met vel 10 percent meer vet dan kalkoen zonder vel.

Een greep uit ons aanbod:

  • Kalkoen snitsel
  • Kalkoen gebraad
  • Kalkoen lapjes
  • Gemarineerde kalkoensteak
  • Kalkoenstoofvlees
  • Kalkoen sate